Bouwkundige keuring bij verkoop van uw huis, een goed idee!

Door: Vincent van der Graaf op 06-03-2017

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is een goed idee voordat u een huis aankoopt. U voorkomt verassingen en voldoet bovendien aan uw informatieplicht. Een verkoopkeuring laten uitvoeren als verkoper is misschien nog wel een beter idee!


Verkoopkeuring en aankoopkeuring is hetzelfde

Een verkoopkeuring is precies hetzelfde als een aankoopkeuring, een bouwkundige keuring waarin alle zichtbare gebreken en achterstallig onderhoud (tekortkomingen) worden geïnventariseerd. Deze gegevens worden vervolgens  verwerkt in een bouwkundig rapport, compleet met een kostenraming voor de noodzakelijk uit te voeren werkzaamheden. Een onderscheid wordt gemaakt tussen werkzaamheden die “direct” moeten worden uitgevoerd en werkzaamheden die nog wel “even kunnen wachten”.

 

Bouwtechnische keuring neemt onzekerheden weg

Het onafankelijke bouwkundige rapport kan vervolgens de verkoper helpen eventuele onzekerheden bij kopers weg te nemen. De bouwkundig expert is verantwoordelijk is voor de inhoud van haar rapporten. Natuurlijk wordt u bij de inspectie gevraagd naar de eventueel bekende gebreken, die ook in de rapportage worden opgenomen. Naast de gebreken worden ook de positieve feiten van het huis gemeld, bijvoorbeeld wat wanneer is vernieuwd zijn er nog geldende garanties enz.

 

Nooit grote verschillen tussen BTK van koper en verkoper

Het grote voordeel van verkoopkeuring is dat alle zichtbare gebreken bij de verkoop bekend zijn. Er zijn dus op bouwkundig gebied geen verrassingen meer voor de eventuele koper. Wordt een woning pas in opdracht van een aspirant koper gekeurd kunnen er gebreken worden aangetroffen die tot ontbinding van de koop kunnen leiden of tot nieuwe prijsonderhandelingen. Om deze problemen voor te zijn is een verkoopkeuring dus eigenlijk noodzakelijk. Zelfs als de potentiële koper zelf een bouwkundige inspectie laat doen dan zullen er geen grote verschillen tussen de twee rapporten worden gevonden.

De kosten van een bouwkundige keuring / verkoopkeuring, zijn verwaarloosbaar tegenover de kosten en de eventuele minder opbrengst die het gevolg zijn van nieuwe onderhandelingen of een ontbinding.

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul soort woning, m2 en postcode in.
Vergelijk tarieven
Vergelijk tarieven Vergelijk de verschillende bouwkundig adviseurs.
Vraag een advies aan
Vraag een advies aan Vraag vrijblijvend een bouwkeuring aan.
 
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in Amsterdam door Mvr. E Van der Helm
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Amsterdam door Mvr. E Van der Helm
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Amsterdam door Dhr. E van der Helm
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Amsterdam door Dhr. E van der Helm
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Amsterdam door Dhr. E van der Helm